Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις & τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους (κείμενο της κατάληψης Apertus)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Στις 12/11 τα ξημερώματα, ο αυτοοργανωμένος χώρος Θερσίτης στο Ίλιον Αττικής δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες χωρίς να υπάρξουν σοβαρές υλικές ζημιές. Μια παρόμοια επίθεση δέχτηκε στις 23/10, πάλι τα ξημερώματα, η κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη. Οι αποτυχημένες αυτές εμπρηστικές επιθέσεις έρχονται σαν συνέχεια της εμπρηστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 24/8 στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστριών/στών Νοταρά 26 η οποία ήταν σχεδιασμένη με στόχο να προκαλέσει εκτός από υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Μάλιστα, αυτή η επίθεση ακολούθησε την κατασταλτική επιχείρηση εκκένωσης τριών στεγαστικών καταλήψεων στην Θεσσαλονίκη (Ορφανοτροφείο, Λεωφόρου Νίκης και κοινότητα Hurriya) στις 27 Ιουνίου μετά τη διεθνιστική συνάντηση αλληλεγγύης «No Border Camp» που έλαβε χώρα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. 

Από την σειρά των προαναφερόμενων επιθέσεων φαίνεται ξεκάθαρα πως όταν τα νόμιμα μέσα που διαθέτει το κράτος αποδειχτούν ανεπαρκή για να καταστείλουν τις εστίες αγώνα και αλληλεγγύης, τότε δράση αναλαμβάνουν οι φασίστες. Ή αλλιώς, το κράτος δείχνει το δρόμο και το παρακράτος ακολουθεί.

Παράλληλα, παρόμοια αντιμετώπιση από την πλευρά του κράτους έχουν και εγχειρήματα όπως αυτό της κατάληψης στέγης Acta et verba στα Γιάννενα. Στις 7/10 στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, στην προγραμματισμένη δίκη συντρόφου που συνελήφθη πριν ενάμιση χρόνο στην Acta et verba, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αλληλέγγυων και δυνάμεων ΟΠΚΕ και ΜΑΤ. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω εντάσεων, ενώ στις συγκρούσεις έξω από το δικαστικό μέγαρο, υπήρξαν δύο νέες συλλήψεις συντρόφων και τραυματισμοί αλληλέγγυων.

Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί χώροι που επιδιώκουν να αποτελέσουν ρωγμή στον κορμό της κοινωνικής συναίνεσης και να συνεισφέρουν στην όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, δεν έπαψαν να βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής, αντιμετωπίζοντας ένα ποικιλόμορφο φάσμα κρατικών και παρακρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν τρομάζουν, ούτε τρομοκρατούν τον κόσμο που αντιστέκεται. Τον οπλίζουν με περισσότερη ορμή για αγώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

στον αυτοοργανωμένο χώρο ραδιουργίας και ανατροπής Θερσίτη, στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 και σε όλες τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

στους δύο συλληφθέντες στα Γιάννενα και τον διωκόμενο της κατάληψης Αcta et Verba

Κατάληψη Apertus
Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο
Καλυβίων 70

Από την ιστοσελίδα της κατάληψης Apertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *