Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #85 από Ε.Σ.Ε Αθηνών και Ραδιοφράγματα

bannerESE

* Μετά την εκμετάλλευση εργαζομένων και «επωφελούμενων», τώρα απειλούν με αγωγές,τα αφεντικά της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ. 4 τουλάχιστον φορές εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για τις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους ή κατέφυγαν σε επίσχεση εργασίας και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Η εργοδοσία ενώπιον των διεκδικήσεων των εργαζομένων απαντά με εξώδικα, στα οποία δεν αναγνωρίζει στους εργαζομένους της ούτε καν την ιδιότητά τους ως τέτοιων, ή με εκκλήσεις για συμβιβασμό και υπομονή… Την Πέμπτη, 19/11/2015, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Κτίριο 11, Αίθουσα 201, ώρα 9 π.μ.) η αγωγή απολυμένης συναδέλφου κατά της εργοδοσίας της ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ. Η ΕΣΕ Αθήνας και το ΣΒΕΜΚΟ καλούν όλους τους/τις εργαζομένους/-ενες, συλλογικότητες ανέργων και σωματεία βάσης να στηρίξουν με την παρουσία τους το δικαστικό αγώνα της συναδέλφου.

* Το απόγευμα της Παρασκευής 9/10/15, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μπροστά στη δίκη των συλληφθέντων συναδέλφων από την απεργία της Κυριακής 28/12/14, προχωρήσαν σε εργατική συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός. Στο σημείο όπου και χτυπήθηκε η απεργία και η απεργιακή κινητοποίησή από την εργοδοσία του Ιανού και τα ΜΑΤ και συνελήφθησαν στο σωρό δυο συνάδελφοί και δυο περαστικοί. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες από εργατικά σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, συνελεύσεις γειτονιάς και διαφόρα άλλα εγχειρήματα αγώνα του ταξικού-κοινωνικού κινήματος. Η συνέχεια δώθηκε την επόμενη μέρα στο Μαρούσι στην κινητοποίση που οργανώσαν ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας». Kαι εξακολούθως συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω απο τον Ιανό τηνΤρίτη 13 Οκτώβρη,στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

* Εν τω μεταξύ η δίκη των συλληφθέντων έξω από τον Ιανό κατά την απεργία της Κυριακής 28/12/14, η οποία κι επρόκειτο να γίνει την Τριτη 15/10 στα δικαστήρια Ευελπίδων, αναβλήθηκε εκ νέου για την Τρίτη 1/12/15, ύστερα από σχετικό αίτημα λόγω της μη εμφάνισης στην αίθουσα του δικαστηρίου του αστυνομικού-μάρτυρα κατηγορίας. Επίσης, σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης, με πολλούς συνάδελφους και συναγωνιστές από τονΣΥΒΧΑ, συλλογικότητες του Συντονιστικού δράσηςενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, και του εργατικού – κοινωνικού κινήματος να βρίσκονται έξω από το κτίριο 2 και μέσα στη δικαστική αίθουσα.

* Απέναντι στην πρόκληση της δημοτικής αρχής και του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου, που το Σάββατο 10 Οκτώβρη διοργάνωναν μια ακόμα «λευκή νύχτα», το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια με τη συμμετοχή και συλλογικοτήτων του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής απάντησε με μια δυναμική διαδήλωση. Αρχικά,έγινε συγκέντρωση έξω από το σταθμό ΗΣΑΠ όπου αναρτήθηκε πανό και μοιράστηκαν κείμενα,ενώ στην συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς εμπορικούς πεζόδρομους του Αμαρουσίου και από τις διάφορες πλατείες όπου είχαν στηθεί σκηνές με μουσικοχορευτικά δρώμενα. Κατά τη διάρκειά της πορείας φωνάχτηκαν με ιδιαίτερο παλμό εργατικά συνθήματα, μοιράστηκαν κείμενα σε εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα και σε διερχόμενους, ενώ πετάχτηκαν τρικάκια και κολλήθηκαν αφίσες.

* Το τριήμερο 9 ως 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σόφια το 2ο Βαλκανικό Αναρχοσυνδικαλιστικό Συνέδριο, συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΑSI/АСИ αποΣερβία, Ελευθεριακη Συνδικαλιστική Ενωση (ΕΣΕ) απο Ελλάδα, ΑΡC απο Βουλγαρία, MASA απο Κροατία, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε επίσης απο Ελλάδα και IASR απο Ρουμανία. Κεντρικός στόχος του συνεδρίου ήταν να ληφθούν καταληκτικές αποφάσεις για στέρεα πρακτικά βήματα, σε μέσα και τρόπους για τη διάδοση των αναρχοσυνδικαλιστικών ιδεών και οργανωτικών μορφών σε όλα τα Βαλκάνια, ξεπερνώντας τα υφιστάμενα όρια και διαχωρισμούς για μια περιφερειακή συνεργασία. Παρουσιάστηκαν γενικές εισηγήσεις, παρουσιάσεις από τις οργανώσεις για τη δουλειά και τους αγώνες τους, συζητήσεις για τα Βαλκάνια ως πολιτικά στρατηγική περιοχή, εργαστήρια, παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων κ.τ.λ.

* Η βομβιστική επίθεση στις 10 Οκτωβρίου 2015 ήταν ξεκάθαρα ενάντια στο Κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, την εργατική τάξη και σε όλους αντιστέκονται στην δικτατορία.Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση τους οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (ΙWW) Τουρκίας & Ελλάδας για την σφαγή στην Άγκυρα. Δεν πρόκειται για σύμπτωση, λάθος, αδυναμία, ούτε και κατάλοιπα του μακρινού παρελθόντος. Οι τριγμοί στην καπιταλιστική οικονομία δημιουργεί τοπικούς και παγκόσμιους ανταγωνισμούς. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια, η επίδειξη δύναμης μεταξύ των κρατών έχει γίνει πιο περίπλοκη, πιο μανιώδης και πιο ολέθρια. Όλα τα προβλήματα, που το καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί χωρίς να επιλύει όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, έθνος-κράτος, τοπικοί ανταγωνισμοί, περιβαλλοντολογικά ζητήματα, ρατσισμός σεξισμός, κ.ο.κ… εκρήγνυνται σαν ηφαίστειο. Η πρόσφατη σφαγή στην Άγκυρα είναι μια ισχυρή δόνηση η οποία αποδεικνύει την βαρβαρότητα του συστήματος. Σαν μια επιδημική νόσος, περνάει από την μια χώρα στην άλλη, όπως ένας σεισμός που συγκλονίζει την ανθρωπότητα.προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωση τους οι Βιομηχανικών Εργάτες του Κόσμου (ΙWW) Τουρκίας & Ελλάδας .

* Αγώνα ενάντια στις ατομικές συμβάσεις διεξάγουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο γαλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ». Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους,ενώ παραμένει κερδοφόρα επιχείρηση, την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί γάλακτος παραπονιούνται ότι είναι απλήρωτοι, το ίδιο επίσης και οι συνεργάτες της επιχείρησης, ενώ και οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια πληρώνται με καθυστερήσεις και τα διαστήματα των καθυστερήσεων ολοένα και μεγαλώνουν. Η εγοδοσία προχωρά σε προκλητικά σκληρά αντεργατικά μέτρα. Καταργεί τις συμβάσεις μας και τις αντικαθιστά, κάτω από πιέσεις, με ατομικές συμβάσεις με περικοπές οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και το 30% και μετατρέποντας τους μισθούς, σε μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν σκληρό αγώνα να συνεχίσουν να ισχύουν οι συλλογικές μας συμβάσεις τους, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους που τους καθυστερούν και να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία(ωράρια, ρεπό, άδειες κ.τ.λ.).

* Καταγγελία εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης συναδέλφου τους στο πλοίο «VASTERVIK», που είναι αραγμένο στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας. Η εταιρεία μέσω του πλοιάρχου του ανακοίνωσε ότι «για το πλοίο δεν υπάρχει», ενώ του οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές καθώς και την αποζημίωση του. Ο εργαζόμενος ζητάει την εξόφλησή του και την απόλυσή του, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

* Αθωώθηκαν κρίθηκαν απο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης οι 7 συνδικαλιστές, που δικάζοταν με την κατηγορία της παράνομης βίας για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που έγινε στις 24 Μάρτη του 2012, έξω από το κατάστημα του σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με αίτημα την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν και συνδικαλιστές.

* Στάση εργασίας για το θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Φούλγκορ» της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» , πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση,την Δευτέρα 12 /10,στην Κόρινθο.Υπενθυμίζουμε,πως λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας, ο συγκεκριμένος εργάτης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την επισκευή και εγκατάσταση υδρορροών, που είχε αναλάβει το εργολαβικό συνεργείο που ανήκε.

* Αθωώθηκαν την προηγούμενη εβομάδα οι τρείς συνδικαλιστές του νοσοκομείου της Σάμου,που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή εναντιώθηκαν στην ρατσιστική αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες», που είχε διοργανώσει στις 27 Απρίλη 2013 η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Κατά την διάρκεια της δίκης οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές στις απολογίες τους τόνισαν ότι η ενέργεια της Χρυσής Αυγής αποσκοπούσε στο να διαχύσει το ρατσιστικό και ξενοφοβικό μίσος στην τοπική κοινωνία μέσα απο την προσχηματική επίκληση της αιμοδοσίας, πράγμα που αποδείχθηκε από το γεγονός ότι δεν θέλησαν να δώσουν αίμα σε  μετανάστρια που κινδύνευε.

* Παρέμβαση πραγματοποίησαν την Δευτέρα 12 Οκτώβρη τα ναυτεργατικά σωματεία ενάντια στο ξεπούλημα του «Οίκου Ναύτου». Οι ναυτεργάτες απαίτησαν να αποσυρθεί το θέμα-αίτημα που έγινε αποδεκτό- ώστε να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις στο επίμαχο θέμα.

* Ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών 30%,αποφάσισε η διεύθυνση της εφημερίδας «Ελευθερία» στην Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί πως η εργοδοσία της εφημερίδας τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει αρκετές απολύσεις,έχει επιβάλει διαθεσιμότητες και έκανε περικοπή του επιδόματος γάμου καθώς και άλλες αυθαιρεσίες.

* Την εργοδοτική ασυδοσία καταγγέλλουν όμως και οι εργαζόμενοιν στα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμενα,στο Φροντιστήριο Βακάλης η εργοδοσία μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων κατά 10%. Στο φροντιστήριο Μπαχαράκης η εργοδοσία όχι μόνο πραγματοποίησε μειώσεις μισθών κατά 20%, αλλά και μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών εργαζομένων κατανέμοντάς αυτες άνισα. Συγχρόνως, απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους -αφού ουσιαστικά δεν τους ανανέωσε τις συμβάσεις. Στο Φροντιστήριο Ανατολικό, οι ιδιοκτήτες μείωσαν αισθητά τις ώρες αρκετών εργαζομένων και παράλληλα, προχώρησαν σε άνιση κατανομή των ωρών. Τέλος, το συγκεκριμένο φροντιστήριο προέβη σε απόλυση τουλάχιστον πέντε εργαζομένων. Οπως καταγγέλουν η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα φροντιστήρια της συμπρωτεύουσας.

* Σε καταγγελία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Οπως αναφέρει το σωματείο έχουν καταγραφεί παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

* Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 12/10,οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι απο τον Σεπτέμβρη.

* Ενα νέο εργατικό ατύχημα -αυτη την φορά πενταμηνίτη- έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατιάς στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.Το ατύχημα συνέβη τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη με θύμα εργαζόμενο στην Υπηρεσία Καθαριότητας και μάλιστα σε απορριμματοφόρο του Δήμου Μεγαρέων, ο οποίος έχει προσληφθεί μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, με σύμβαση 5 μηνών. Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας , παρολίγον να στοιχίσουν την ζωή του εργάτη,ο οποίος σημειωτέον,νοσσηλεύεται στην εντατική του Νοσοκομείου της Νίκαιας.
 
* Με την κατηγορία της διατάραξης της οικιακής ειρήνης,τραβάνε σε δίκη συνδικαλιστές στην Ζάκυνθο. Η δίκη αφορά 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη του 2010, όπου συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής «Lidl», προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τους πελάτες για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στο νησί. Αξιοσημείωτο είναι πως οι συγκεκριμένοι αγωνιστές δεν βρισκόταν καν στο συγκεκριμένο χώρο,γεγονός που καταδεικνύει πως η συγκεκριμένη δράση, προφανώς ενόχλησε την μεγαλοεργοδοσία με αποτέλεσμα να ασκήσει μήνυση.

* Δικαιώθηκε από την αστική δικαιοσύνη εργαζόμενος που απολύθηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλία» επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση μισθού κατά 20%. Το δικαστήριο έκρινε πως η απόλυσή του συγκεκριμένου εργαζόμενου από την εφημερίδα ήταν παράνομη και έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους.

* Συνέχισαν και την προηγούμεη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην «Euromedica». Οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica», διαμαρτύρονται για την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών.

* Στον Βόλο,σημειώθηκε απαράδεκτη επίθεση του δημάρχου- άνθρωπου της νύχτας Μπέου σε βάρος συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Σε προγραμματισμένη συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος ο δήμαρχος με τις συμβασιούχες καθαρίστριες του Νομού Μαγνησίας, φανερά ενοχλημένος από την αγωνιστική στάση των καθαριστριών, με ύβρεις και λασπολογίες προσπάθησε να αποφύγει να δώσει απαντήσεις στα καίρια ζητήματα.

* Μείωση των μισθών στους εργαζόμενους της εταιρείας λογιστικών ελέγχων PricewaterhouseCoopers (PwC), που ανανέωσαν την σύμβασή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου εργασίας, επέβαλλε σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην γίνει καμία μείωση στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στα επίπεδα του 2009.

* Εργαστήριο με θέμα “Η αυτοδιαχείριση στην πράξη” οργάνωσαν οι εργαζομενοι στην κατειλημμένη ΒΙΟΜΕ, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015 στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Σκοπός του φεστιβάλ ήταν να καταδείξει ότι μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς και να δώσει πρακτικά το παράδειγμα ενός άλλου κόσμου που είναι ήδη εδώ. Ένας κόσμος που προάγει την επικοινωνία, και την αμοιβαία ανταλλαγή με στόχο τη μετάβαση σε μία κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συνεργασία, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την αυτάρκεια και το σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.

* Εν’τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της συναιτεριστικής Εφημερίδας Των Συντακτών,μια δικαστική απόφαση κλονίζει το επιτυχημένο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. Σύμφωνα με τήν εφημερίδα, στις 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση 14 ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ, εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ. Απο την πλευρά της η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, ξεκαθαρίζει:οτι παλέψαν τέσσερα χρόνια για ζωή και αξιοπρέπεια, οτι επιλέξανε να κάνουν κοινωνικές συμμαχίες και στις 26 Νοεμβρίου καλούν τους αλληλέγγυους-ες στα δικαστήρια , ώστε να σταματήσει ο πλειστηριασμός.

* Διαμαρτυρία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17/10 οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

* 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη, 22 Οκτώβρη, οι φυσικοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας. Αιτήματα αιχμής της απεργιακής κινητοποίησης είναι η ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η άμεση χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που χορηγείται σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην Υγεία.

* Τέλος,αθωώθηκαν και οι 7 συνδικαλιστέςπου αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράνομης βίας, για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που έγινε στις 24 Μάρτη 2012, έξω από το κατάστημα του σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Άνω Τούμπα. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων που είχε κάνει η επιχείρηση σε δύο εργαζόμενους-συνδικαλιστές.

11-e1318203170419

Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης επιμελείται από την Ε.Σ.Ε Αθηνών ενώ ηχογραφείται  και μεταδίδεται από τα Ραδιοφράγματα.

Η Ραδιουργία FM το αναμεταδίδει καθημερινά στις 11.00 το πρωί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *