Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #82 από Ε.Σ.Ε Αθηνών και Ραδιοφράγματα

bannerESE

* H συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών proledialers,ζητά την συναδελφική αλληλεγγύη εν’όψει της εκδίκασης της αγωγής που έχει καταθέσει εναντίον της εταιρείας ICAP ο απολυμένος εργαζόμενος και μέλος της συνέλευσής τους. Καλεί μάλιστα όλους του εργαζόμενους και τις εργατικές συλλογικότητες να συνυπογράψουν το ψήφισμα για τη στήριξή του συγκεκριμένου εργαζόμενου,ενωπίον του δικαστηρίου την 1/10.Υπενθυμίζουμε πως ο εργαζόμενος στην εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε να εργάζεται σε έργο (δορυφορική τηλεόραση nova) της εταιρείας FORTHNET και απολύθηκε γιατί διεκδίκησε αξιοπρεπείς όρους εργασίας, προχωρώντας σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη χρήση συμβάσεων τύπου άσχετου με εργασία που συνδέεται μόνο με όρους παραγωγικότητας.Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

* Tην αλληλεγγύη τους στην  εργάτρια γης,Γεωργία Ράτκα Γεωργίεβα που δεχθηκε εργοδοτικη επιθεση στην Ηλεία, εξέφρασαν οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου-ελληνικό τμήμα των IWW.Σε ανακοίνωση τους με τίτλο: “ο καφές της ελληνικής μαγκιάς”,οι IWW,περιγραφουν το νέο περιστατικο εργοδοτικής αυθαιρεσίας ως εξής:Μια νέα Μανωλάδα, βρίσκεται μπροστά μας με ένα ακόμη περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας και απανθρωπιάς από την περιοχή του Πύργου. Ο εργοδότης, όταν μία εργαζόμενη του, του ζήτησε το ποσό των 120 ευρώ που της χρωστούσε, όχι μόνο δεν της τα έδωσε αλλά εκνευρισμένος για το «θράσος» που επέδειξε διεκδικώντας τα δεδουλευμένα της, έλουσε την ίδια αλλά και το 2χρονο εγγονάκι της, που κρατούσε στην αγκαλιά της, με καυτό καφέ. Η γυναίκα από τη Βουλγαρία, δέχτηκε παράλληλα και τις γνωστές ρατσιστικές απειλές που συνοδεύονται από τέτοιου είδους φασιστικές συμπεριφορές. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας. Και σίγουρα δεν είναι το μόνο περιστατικό, έχουν συμβεί και θα συνεχίζουν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, όσο καλύπτονται από την ανοχή της τοπικής κοινωνίας και των συμφερόντων της. Και καταλήγει η ανακοίνωση: Κανένας εργάτης μόνος του. Καμία αδικία χωρίς την ανάλογη ταξική απάντηση. Να σταματήσουμε τώρα τον εργασιακό Μεσαίωνα. Η Αδικία σε έναν είναι Αδικία σε όλους. 

* Στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση ενάντια στην «λευκή νύχτα» στις 25/09. Εγιναν διαδοχικοί αποκλεισμοί των καταστηματων: Public, Hondos center και Κωτσόβολος,από τις 8μιση μέχρι τα μεσάνυχτα που λήξαν τα ωράρια από το συντονιστικό δράσεων ενάντια στην λευκή νύχτα. Εξακολούθως έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης.

* Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» στον Βόλο.Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας εύλογα αντιδρώντας ενάντια στη μονομερή εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία και σημαίνει μείωση πρακτικά μέχρι και 50% των μισθών τους.

* Και απολυμένοι και απλήρωτοι οι πρώην εργαζόμενοι στην «IFAST». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «IFAST» είχε σαν αντικείμενο εργασίας τις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιακών (Εμπόριο Τηλεπικοινωνιακού Υλικού – τεχνικοί πεδίου, διαχείριση ραντεβού, λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελατών – παρόχων) και έκλεισε το Μάρτη του 2015, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ χρωστούσε ήδη στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους.

* Τρομοκρατώντας συστηματικά τους εργαζόμενους με απειλές για απολύσεις η εγοδοσία της βιομηχανίας «Λεβεντάκης» στα Φάρσαλα δεν έχει καταβάλει εδώ και αρκετούς μήνες τους μισθούς τους.Η εργοδοσία εκμεταλευόμενη την ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενοι τον φόβο της απόλυσης,καθώς και την πλήρη απραξία των εργοδοτικών συνδικαλιστών & συνδικάτων,οφείλει τα δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζόμενους.

* Ως εργατικό ατύχημα βαφτίστηκε άλλη μία εργοδοτική δολοφονία στην Θεσσαλονίκη. Νεκρός έπεσε νεαρός εργάτης, πατέρας ενός παιδιού, από ηλεκτροπληξία, κατά την διάρκεια χειρισμού πιεστικού μηχανήματος. Σημειωτέον πρόκειται για το τέταρτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε διάφορους εργασιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, μέσα σε διάστημα περίπου δυο μηνών, αναδεικνύωντας την εγκληματικη αμέλεια της εργοδοσίας στην λήψη μέτρων ασφάλειας.

* Σε απεργία κατέβηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Nautica» στις Φάνες Ρόδου οι οποίοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Να αναφέρουμε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς άλλαξε η ιδιοκτησία της επιχείρησης και δεν έχουν πάρει καμία δέσμευση για το αν, πότε και από ποιον θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους.

* Στην Καβάλα,απλήρωτοι για περισσότερους από 3 μήνες είναι οι 77 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ.Η δημοτική αρχή της Καβάλας.με πρόσχημα ότι δεν έχει λάβει τα ανάλογα κονδύλια δηλώνει ότι αδυνατεί να προχωρήσει στη μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων.

* Ενα άθλιο καθεστώς εργασίας, που θυμίζει κάτι αντίστοιχο με «είλωτες» σε υπεργολαβίες, επαπειλείται για τους συμβασιούχους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Το θέμα φέρνει στο φώς της δημοσιότητας η συνεργατικη “Εφημερίδα των Συντακτων”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με απόφαση του ΕΚΠΑ οι εργαζόμενοι παύουν να θεωρούνται ως Συμβασιούχοι και απο τούδε και στο εξής θα λογίζονται απλώς… ως ελευθεροεπαγγελματίες, δηλαδη συνεργάτες,χωρίς δικαιώματα.

* Απολύσεις και μειώσεις μισθών στην «CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» αφού η εταιρεία κλείνει καταστήματα και αποθήκες. Ειδικοτερα,η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε κλείσιμο καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά. Στην Αττική κλείνει τα καταστήματα στον Αγ. Ελευθέριο, στην Πατησίων και στο Μενίδι. Να σημειώσουμε οτι η «CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» ακόμα και στην περίοδο της κρίσης αύξησε την κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης εργαζομένων, μικρών παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών.

* Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης((ΟΑΣΘ). Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ,διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τους, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και ενάμιση μήνα.

* Αυτοπαρουσίαση συνεργατικών εγχειρημάτων στην 22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας ,πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα 25-27 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Αϊ Γιώργη στο Ριζαριό .ΒΙΟΜΕ,Εφημερίδα των Συντακτών, Εκδόσεις των συναδέλφων, ΣυνΑλλοις και το Χαλικούτι (Κιβώτιο) Ρεθύμνου.ήταν τα συνεργατικα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα,που πήραν μέρος.

* Στον δρόμο πετάει η ΒΙΣ,στον Βόλο, 31 εργαζόμενους ,μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το τμήμα χαρτοποίας. Ο ιδιοκτήτης της ΒΙΣ Φιλίππου, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πούλαγε φόυμαρα, ότι θα προχωρούσε δήθεν σε επενδύσεις εκσυχρονισμού, πετά στον δρόμο τους 31 εργαζόμενους στη μονάδα χαρτοποιίας, με το πρόσχημα ότι «είναι ζημιογόνος». Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν, με την χρήση του νόμου του 5%, άμεσα από τον Σεπτέμβρη και με όριο τα οκτώ άτομα ανά μήνα. Οι εργαζόμενοι απο την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας όλων και να μην επιτρέψουν τις απολύσεις.

* Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, οι απολυμένοι του ξενοδοχείου «Διακονία», ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη διεξαγωγή στους χώρους του ξενοδοχείου, διεθνούς συνεδρίου για τη σχέση επιστήμης και θρησκείας. Οι απολύσεις έγιναν τον Ιούλιο με γνώμωνα τα κέρδη στην ιερή μπίζνα της “άγιας” εκκλησίας και έκτοτε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με αίτημα την ανάκλησή τους, την καταβολή δεδουλευμένων και μόνιμη και σταθερή δουλειά.

* Το “θεάρεστο” έργο της «φιλέσπλαχνη»ς και «φιλάνθρωπης» εκκλησίας συνεχίστηκε και στα Ιωάννινα. Απολύσεις έγιναν στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδων», δομή που ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.Μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει έξι απολύσεις, ενώ πρόσφατα απολύθηκε εργαζόμενη η οποία αντιμετωπίζει χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας, επειδή η εργοδοσία τη θεωρεί «μη παραγωγική»…

* Σε δίκη οδηγόυνται και πάλι στη Θάσο την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη 35 ναυτεργάτες, κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά από μήνυση του εφοπλιστή Μητσόπουλου, επειδή συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις το 2012 και 2013, διαμαρτυρόμενοι για την καταπάτηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους.
* «Επανέναρξη» των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης … με απολύσεις! Η αρχή θα γίνει με τους 16 φύλακες των αρχαιολογικών χώρων των εργοταξίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, ύστερα απο την ανάθεση της φύλαξη; των αρχαιολογικών χώρων στους σταθμούς σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

* Τέλος,στο ένα εκατομμύριο -για την ακριβεια τους 946.137- κοντεύουν να φθάσουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.Την ίδια ώρα είναι αγνωστος ο αριθμός αυτών που ειναι άνεργοι,υποαπασχολούμενοι η με “ελαστικές” μορφες εργασίας και δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ο αριθμός αυτός εμφανίζει μικρή μόνο μείωση- κατα 6.413 άτομα- σε σύγκριση με τον Ιούλη, ενώ μόλις ένας στους δέκα δικαιούται και άρα λαμβάνει το πενιχρό επίδομα. Από τους ανέργους που καταγράφονται ως αναζητούντες εργασία, οι 456.285 (ποσοστό 55,96%) είναι μακροχρόνια άνεργοι. Οι άνδρες ανέρχονται σε 310.489 άτομα (ποσοστό 38,08%) και οι γυναίκες σε 504.945 (ποσοστό 61,92%). Το 40,74% αυτών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών. Ως προς την κατανομή τους στις περιφέρειες της χώρας, το 36,38% (296.659 άτομα) αναλογούν στην Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 18,17% (148.181 άτομα). Στην Αττική οι αναζητούντες εργασία άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούλη κατά 2.441 άτομα (0,83%). Οσον αφορά τους επιδοτούμενους άνεργους, ο αριθμός τους περιορίζεται σε 106.350 άτομα, δηλαδή μόλις το 11,24% των εγγεγραμμένων ανέργων. Από τους άνεργους που δικαιούνται επίδομα, οι άνδρες ανέρχονται σε 43.853 άτομα (ποσοστό 41,23%) και οι γυναίκες σε 62.497 (ποσοστό 58,77%). Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, παρατηρείται μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων αναζητούντων εργασία κατά 20.410 άτομα (-2,44%), ενώ μειωμένος κατά 4,87% (-5.439 άτομα) εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.

11-e1318203170419

Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης επιμελείται από την Ε.Σ.Ε Αθηνών ενώ ηχογραφείται  και μεταδίδεται από τα Ραδιοφράγματα.

Η Ραδιουργία FM το αναμεταδίδει καθημερινά στις 11.00 το πρωί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *