Εργασιακό δελτίο #58 από το Οmnia sunt Communia

copy-omniasuntcommunia__redblack_star_linux_logo_

redblack smallΤο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης έφτασε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε Λάρισα, Βόλο, Λιβαδειά, Χαλκίδα. Θυμίζουμε ότι το Καραβάνι αποτελεί πρωτοβουλία των εργατών της ΒΙΟΜΕ,  της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 και των σχολικών φυλάκων Θεσσαλονίκης. Κεντρικό μήνυμα της δράσης είναι ότι «Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνα». 

redblack smallΣυνεχίζουν τον αγώνα τους οι απεργοί της Coca Cola 3E στην Θεσσαλονίκη εδώ και 18 μήνες, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Έτσι συλλογικά πέρασαν και την ημέρα του Πάσχα, συγκεντρωμένοι στο εργοστάσιο. 

redblack smallΤο Σωματείο  Σερβιτόρων Μαγείρων αναδεικνύει ακόμα ένα εργασιακό κάτεργο στο χώρο της εστίασης. Πρόκειται για το σουβλατζίδικο Πανοραμίξ στα Εξάρχεια του οποίου η εργοδοσία αντιμετώπιζε ως σκλάβα την εργαζόμενη. Ενώ δούλεψε για 127 μεροκάματα, 492 ώρες βράδυ, 206 ώρες Κυριακή και 544 ώρες υπερωρία, είναι σήμερα αόρατη για τις αρμόδιες υπηρεσίες που απευθύνεται για να δικαιωθεί, αφού το αφεντικό δεν της κολλούσε ένσημα. Επιπλέον, όταν η εργαζόμενη απευθύνθηκε στο σωματείο δέχτηκε και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά στον αγώνα της δεν είναι μόνη. 

redblack smallΣε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στην Κω. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα τουλάχιστον τριών μηνών. 

redblack smallΜετά από τρία σχεδόν χρόνια αγώνων και προσφυγών, ήρθε μια πρώτη δικαίωση για τους απολυμένους των Metropolis. Οι Ανδρέας και Αγγελική Κουρή καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε 32 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 14.600 ευρώ στον καθένα. Βέβαια υπήρχαν εξόφθαλμες παραλείψεις  της αστικής δικαιοσύνης, που αφορούν στη καταβολή αποζημιώσεων που αναγνωρίζονται για μόλις 4 απολυμένους από τους 17. Οι απολυμένοι δηλώνουν ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται μέχρι την τελική του δικαίωση, καθώς έπονται και νέες δικαστικές μάχες

redblack smallΚαταδίκη όμως για τον Λεωνίδα Γεωργιάδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απαλλαγή όμως του Αδώνι ο οποίος τη γλύτωσε μέσω του γνωστού κόλπου να σπάει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορες εταιρείες. Τα γνωστά αδέρφια απέλυσαν εργαζόμενο παράνομα, και παρά τη δικαίωσή του αρνούνται να τον πληρώσουν. Επιπλέον, η απόφαση εύγλωττα περιγράφει την εργοδοτική αυθαιρεσία που επικρατούσε στις επιχειρήσεις των Αφων Γεωργιάδη: μονομερής μείωση μισθών κατά 50%, και μάλιστα εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράφουν για άλλα ποσά από όσα τους κατέβαλλαν, εργατικό ατύχημα που ποτέ δεν καλύφθηκε με το ψέμα ότι ο εργαζόμενος υποχώρησε οικειοθελώς και άλλα. 

redblack smallΔεν έχει όρια η εργοδοτική αυθαιρεσία της εταιρείας ΒΙΚΟΣ. Απολύσεις των «παλιών» εργαζομένων με αντικατάσταση από νέους εργαζόμενους, φτηνούς και ευέλικτους, με ωράρια εργασίας όπως βολεύουν την παραγωγή, εξαντλώντας τους εργάτες και λοιπά. Πρόσφατα όμως, προχώρησε και σε εργοδοτική τρομοκρατία συνδικαλίστριας που μετά από την επιστροφή της στην εργασία ύστερα από ατύχημα, επιχειρήθηκε να οδηγηθεί με δόλιους τρόπους σε παραίτηση. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η εν λόγω εργαζόμενη, λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τραυματίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στο χώρο δουλειάς. 

redblack smallΗ συλλογικότητα V for Voucherades πραγματοποιεί σειρά παρεμβάσεων σε ΚΕΚ, που ενώ έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα κατάρτισης, εξακολουθούν να μην έχουν καταβάλει ούτε ευρώ στους συμμετέχοντες. Μετά την πρώτη παρέμβαση στα MasterΚΕΚ, την εβδομάδα που μας πέρασε, πραγματοποίησαν τη δεύτερη παρέμβασή τους στο New York Studies, το οποίο έχει καθυστερήσει δύο μήνες την καταβολή των χρημάτων στους συμμετέχοντες. Στην παρέμβαση η συλλογικότητα έλαβε τη διαβεβαίωση για άμεση καταβολή των οφειλών. 

redblack smallΗ Μεταλλουργεία Βοιωτίας ΑΕΒΕ περηφανεύεται για την κερδοφορία της, την ίδια ώρα που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Οι εργοδοσία χρωστάει δεδουλευμένα τουλάχιστον έξι μηνών και επιδόματα. Παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας στις συναντήσεις στην επιθεώρηση εργασίας, συνεχίζει προκλητικά να εμπαίζει τους εργαζόμενους για το πότε θα καταβάλει επιτέλους τα χρωστούμενα. 

redblack smallΤο σωματείο εργαζόμενων στη Vodafone καλεί καταναλωτές, εργαζόμενους και άνεργους να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων με ψηφίσματα αλληλεγγύης αλλά και με επικοινωνία με τη διοίκηση. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις εξαγορές, τις απολύσεις, την ελαστική εργασία, την εντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς και την άρνηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. στα πλαίσια του συνεχούς αγώνα τους, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα και Πέμπτη έξω από καταστήματα της εταιρείας. 

redblack smallΣυνεχίζονται επίσης οι παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία της ΑΒ Βασιλόπουλος. Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 5 Απρίλη στο κατάστημα του Χολαργού, με διττό στόχο : την πίεση για την επαναπρόσληψη της απολυμένης Ελένης που θυμίζουμε έχει δικαιωθεί από την επιθεώρηση εργασίας, αλλά και για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Παρέμβαση επίσης πραγματοποιήθηκε και στο κατάστημα στο Ελληνικό στις 2 Απρίλη, και στο Περιστέρι στις 4 Απρίλη

redblack smallΤο κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες. Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 9 Απρίλη στο Ορυχείο Καρδιάς και πάλι στο κάτεργο της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) στην Κοζάνη. Ο 31χρονος εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά, όταν κατά την διάρκεια των εργασιών γρασαρίσματος ενός εκσκαφέα, πιάστηκαν τα ρούχα του με αποτέλεσμα να στριμωχτεί ανάμεσα στα σίδερα και να υποστεί πολλαπλά κατάγματα. 

redblack smallΟι εργαζόμενοι/ες στο εμπόριο σε κείμενο – ανακοίνωσή τους αποδομούν την όποια λογική της ανάθεσης μπορεί να έχει σήμερα η εργατική τάξη σε μια ελπίδα που δεν θα έρθει παρά μόνο με εργατικούς αγώνες. Αγώνες ενάντια στις εργοδοτικές ορέξεις, και διεκδίκηση για τις συλλογικές συμβάσεις, για την κυριακάτικη αργία. Όπως τονίζουν: «Μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, από ορατές ή «αόρατες» επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την συλλογική μας αξιοπρέπεια.» 

redblack small«Κάποιοι το βαφτίζουν κλοπή και αλητεία.  Να μάθει να πληρώνει η εργοδοσία». Αυτό είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στην παρέμβαση στις 2 Απρίλη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία του μεζεδοπωλείου το Κουτουρούκι στα Χανιά.  Η δυναμική παρουσία των αλληλέγγυων προκάλεσε τη συμπαράσταση και την άμεση αποχώρηση του κόσμου, ενώ δεν έλειψαν τα εμετικά και σεξιστικά σχόλια των  αφεντικών.

 redblack smallΟι δημοσιογράφοι της ελεύθερης ΕΡΤ καταφέρονται εναντίον της ηγεσίας της ΠΟΣΠΕΡΤ. Οι ρουφιάνοι της εργοδοσίας και του κράτους, ουσιαστικά συμπράττουν με το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, προκειμένου «να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψει στο πιο απεχθές κομμάτι του συνδικαλισμού να επιβιώσει ακόμα και ως ζόμπι εις βάρος της ΕΡΤ και των εργαζομένων της». 

redblack smallΣτα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους, οι συμβασιούχες – απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης στις 8 Απρίλη. Οι 300 εργαζόμενες συμβασιούχες στο ΥΠΟΙΚ διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καθώς το καθεστώς εργασίας τους που πλέον έχει λήξει, εκτός του ότι τις έχει οδηγήσει στην ανεργία μετά από χρόνια ομηρείας μέσω των συμβάσεων, επιπλέον τους αφαιρεί βασικά εργασιακά δικαιώματα, και ούτε στο ταμείο ανεργίας δεν μπορούν να μπουν. 

redblack small«Δεν είναι απολυμένες απλώς έληξε η σύμβασή τους». Με αυτή την ιταμή δήλωση μία εκ των 595 καθαριστριών απολυμένων του ΥΠΟΙΚ, φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση τους από την άλλη κατηγορία αγωνιζόμενων καθαριστριών. Οι 595 καθαρίστριες όχι μόνο δεν στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους, αλλά στέκονται απέναντί τους. 

redblack smallΣε ακριβώς αντίθετο πνεύμα, δηλαδή με αλληλεγγύη και με συλλογικό αγώνα, ηαυτοοργανωμένη συλλογικότητα Νισάφι στη Σπάρτη, διοργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης στις 8 Απρίλη για την κάλυψη ιατρικών εξόδων ανασφάλιστων συντροφισσών. Γιατί σε αυτό τον Αγώνα δεν υπάρχει εγώ αλλά ΕΜΕΙΣ. 

redblack smallΣύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής;, το εποχικά διαρθρωμένο ποσοστό ανεργίας τον Γενάρη του 2015 ανήλθε στο25,7%, δηλαδή 1 στους 4 είναι άνεργος. Θερίζει δε η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών που ανήλθε στο 50,1%. 

redblack smallΘυμίζουμε ότι η Ειρήνη Διαμαντή που έφαγε πρόστιμο 5000 ευρώ για το μεγάλο της «έγκλημα» να πουλήσει κουλούρια χωρίς άδεια μετά από πέντε χρόνια ανεργίας, συλλέγει υπογραφές για να μπορέσει να βγάλει την άδεια που απαιτείται και να απαλλαγεί από το πρόστιμο. Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στη Νέα Σμύρνη σε συλλογικότητες και συνεργατικά εγχειρήματα. 

redblack smallΗ αναρχοσυνδικαλιστική ένωση SAC, διοργανώνει 13-16 Αυγούστου συνέδριο στη Σουηδία στη μνήμη του Joe Hill, συνδικαλιστή και τροβαδούρου, μέλους των IWW. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της SAC το συνέδριο είναι «ευκαιρία για την μαυροκόκκινη οικογένεια να συναντηθεί σύμφωνα με τις διαμορφωμένες συνθήκες οργάνωσης και για την ανταλλαγή εμπειριών…. Ακόμη δουλεύουμε για τον διεθνισμό – για ένα κόσμο χωρίς σύνορα!» 

redblack smallΗ Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση οργάνωσε εκδηλώσεις-συζητήσεις με θέμα «ένας άλλος τρόπος να κάνεις συνδικαλισμό: σωματεία βάσης – πρωτοβάθμια σωματεία» σε Ρέθυμνο και Χανιά. Στις εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν εμπειρίες από τη δράση των σωματείων βάσης, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των συντονισμών δράσης, καθώς και την προσπάθεια για τη συγκρότηση ανεξάρτητης συνδικαλιστικής δομής από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (Εργατική Ομοσπονδία Βάσης). Κόντρα στον φιλοεργοδοτικό και τον κομματικό συνδικαλισμό, η ΕΣΕ μάχεται για ένα συνδικαλισμό αντιγραφειοκρατικό, μαχητικό, αυτοοργανωμένο. 

redblack smallΤέλος, τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ και ο Χώρος Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών (κατάληψη Ζαΐμη 11 Εξάρχεια) συλλέγουν ρούχα , σεντόνια κουβέρτες κτλ για να καλυφθούν ανάγκες αστέγων, συντρόφων και κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Κάθε Δευτέρα 18.00 – 23.00, κάθε Σαββάτο 19.00 – 23.00, κάθε Πέμπτη 18:00 -23:00.

11-e1318203170419

Tο εργασιακό δελτίο της ιστοσελίδας Omnia Sunt Communia ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ραδιοφράγματα.

Η Ραδιουργία αναμεταδίδει το δελτίο καθημερινά στις 11.00 το πρωί.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *