Διακοπή εργασιών στο Πάρκο Αγρινίου

H ως τώρα πορεία των εργασιών στο Παπαστράτειο πάρκο Αγρινίου επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τις αρχικές αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης του Αγρινίου για την καταστροφική ‘’ανάπλαση’’ που επιχειρεί ο Δήμος Αγρινίου. Αυτοί που έφτιαξαν μια πόλη από μπετό και σίδερο δεν είναι δυνατόν να σεβαστούν το πράσινο του Πάρκου.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου ο εργολάβος με συνεργείο εργατών και με τσάπα μπήκαν στο χώρο υψηλού πρασίνου ανατολικά του αναψυκτηρίου. Εκεί άρχισαν εκσκαφές πολύ κοντά ή και σύρριζα στα δέντρα για κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση σωληνώσεων. Αποτέλεσμα: τραυματισμοί και εκτεταμένες αποκοπές ριζών αιωνόβιων δέντρων. Παντού σωροί με χώμα και φρεσκοκομμένες ρίζες. Από την «Ανάπλαση» δε γλίτωσε ούτε η βελανιδιά του Κ. Χατζόπουλου, που σε οποιαδήποτε άλλη πόλη θα αποτελούσε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Μετά από κινητοποίηση κατοίκων του Αγρινίου ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες και το δασαρχείο αναγκάστηκε να έρθει για αυτοψία στις ήδη επελθούσες ζημιές (10 τουλάχιστον δέντρα) και προχώρησε στην προσαγωγή του εργολάβου ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου. Ο εργολάβος στη συνέχεια κρατήθηκε στο δασαρχείο και αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι ώρες. Στη συνέχεια το δασαρχείο διέταξε εγγράφως τη διακοπή των εργασιών. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «κατόπιν των ανωτέρω η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες εκσκαφών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα ζημιά στο ριζικό σύστημα των δέντρων και θάμνων μέχρι τη λήψη οδηγιών από τις ανώτερες μας αρχές στις οποίες κοινοποιείται το παρόν».

Αυτά όμως δεν είναι τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα της επιχειρούμενης ‘’ανάπλασης’’. Από τις 20 Αυγούστου ,όπου ο εργολάβος μαζί με μπουλντόζες έχουν βάλει μπρος το έργο του δήμου, οι καταστροφές που έχει υποστεί το οικοσύστημα του πάρκου είναι ανεπανόρθωτες. Αρχές Σεπτεμβρίου έκοψαν γύρω στα 80 υγιέστατα δέντρα στη θέση του φυτωρίου, για να ‘’σπείρουν’’ μια φαραωνικού τύπου τσιμεντένια δεξαμενή, που θα ποτίζει τα 32 στρέμματα γκαζόν, που δεν είναι καν εγκεκριμένα από την αρμόδια υπηρεσία. Τώρα σκάβουν φρεάτια ανάμεσα στα δέντρα κόβοντας τις ρίζες τους. 

Όμως εμείς από τη θέση μας πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκατάσταση αρδευτικού ανάμεσα στην υφιστάμενη υψηλή βλάστηση δεν έχει εγκριθεί από την υπηρεσία που αδειοδότησε περιβαλλοντικά το έργο. Ο Δήμος Αγρινίου την έχει αποκρύψει εσκεμμένα και αυτή την εργασία όπως και την εγκατάσταση χλοοτάπητα και την υλοτόμηση δέντρων και θάμνων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Αγρινίου σχεδίασε το έργο ωσάν το Πάρκο να ήταν σχεδόν γυμνό. Μόλις 768 δέντρα έχουν αποτυπώσει οι Υπηρεσίες του, ενώ σύμφωνα με την καταγραφή του Δασαρχείου στο Πάρκο υπάρχουν 2016 δέντρα, 226 δενδρύλλια και 776 θάμνοι. Λογικό δεν είναι οι σωλήνες, τα φρεάτια και τα σιντριβάνια να «πέφτουν» πάνω σε μη αποτυπωμένα δέντρα; Έχουν μήπως κάτι να πούνε επ’ αυτού οι εμπνευστές του έργου; Εκτός εάν το σκεπτικό του έργου είναι να φύγουν τα δέντρα και να μείνουν οι σωληνώσεις…

Η καταστροφική ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου πρέπει να σταματήσει εδώ και να αποσυρθούν ο εντολέας του έργου Δήμος Αγρίνιου και ο εργολάβος. Εμείς, ως κάτοικοι, δε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το πάρκο ως χώρο πρασίνου και ως ελεύθερο δημόσιο χώρο.

Συνέλευση για την προστασία και αναζωογόνηση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου

06-04-2014

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα «Σώστε το Πάρκο Αγρινίου»

cropped-1236424_1386073351621025_535846391_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *