Το νέο δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού

banner antipliroforisis1.2

ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ 87,7FM
ΖΩΝΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:
(Δελτίο 19/02/16)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ:

– Aπό το Μάρτιο του 2006 και για τα επόμενα 10 χρόνια η συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Αγρινίου νοίκιαζε το σπίτι της οδού Δασκαλοπούλου στην Ά πάροδο, στον αριθμό 3, διατηρώντας ένα σημείο αναφοράς των αντιστάσεων εκείνων που αναπτύσσονται ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, στην πόλη, αλλά και ευρύτερα. Ένα ορατό μέτωπο αντιεξουσιαστικού αγώνα και καθημερινής δράσης που περιλαμβάνει 100αδες πολιτικές – κοινωνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις- πορείες, συναυλίες – συλλογικά φαγοπότια, ανοιχτές δομές στην καθημερινότητα. 10 χρόνια το Α.Σ.Α είναι παρόν σε κάθε κοινωνικό αγώνα. Όπως αναφέρει και στο κείμενο του το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι το Δεκέμβρη του 2015 οι σύντροφοι παραλαμβάνουν την τελεσίδικη απόφαση περί έξωσής από το χώρο εντός 15 ημερών, υστέρα από ψευδή αλλά νομιμοφανή κατηγορία μη απόδοσης των ενοικίων στην ώρα τους. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού πιεζόμενοι από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς χωρίς καμία επικοινωνία  προχώρησαν στη διαδικασία της έξωσης. Η συνέλευση του χώρου για 10 χρόνια απέδιδε το ενοίκιο των 150Ε  σε άτακτα χρονικά διαστήματα όπως ήταν και η αρχική συμφωνία που περιγράφεται στο πρώτο (ιδιόχειρο) συμβόλαιο του 2006 και προβλέπει την ετήσια απόδοση του ενοικίου και τη νόμιμη αύξηση 5% το χρόνο, μετά την πενταετία, ως την εξαγορά του σπιτιού στο όνομα ενός από τους συντρόφους της συνέλευσης όπου μαζί με άλλους συντρόφους χρησιμοποιούσαν το χώρο και για κατοικία. Από το Δεκέμβρη του 2015 η συνέλευση του Α.Σ.Α προχωράει σε κατάληψη του χώρου και περιφρούρησή του σε 24ωρη βάση και καλεί την κοινωνία του Αγρινίου και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο να στηρίξει ένα σημείο αναφοράς και δράσης του Α/Α κινήματος. Την Παρασκευή 05/02 πραγματοποιήθηκε στο στέκι συζήτηση-ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα έξωσης των συντρόφων-ισων από το χώρο του στεκιού στο Αγρίνιο. Το Σάββατο 06/02 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Δημάδη με τη συμετοχή 65-70 ατόμων. Κατά τη διάρκεια της μικροφωνικής μοιράζονταν κείμενα ενώ ο κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος για πάνω από δυο ώρες.  


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΝΕΑ:

– Το πρωί της Κυριακής 03/01 μετά τη λήξη συναυλίας hip-hop στην Κατάληψη της Ανάληψης στο Βύρωνα Αττικής, ομάδα οκτώ φασιστών, πλησίασε το πάρκο της Ανάληψης. Κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να επιτεθούν σε σύντροφο που βρισκόταν στον περίβολο χώρο της κατάληψης αλλά στη συνέχεια οι φασίστες απωθήθηκαν επιτυχημένα.

– Τη Δευτέρα 25/01 στη Πάτρα άτομα από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο απέκλεισαν τα γραφεία της χρυσής αυγής με αφορμή την προγραμματισμένη εκδήλωση-ομιλία του κεντρικού τους στελέχους Λαγού. Δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα της εκδήλωσης, συγκροτημένα και αιφνιδιαστικά, αποκλείσαμε την είσοδο των γραφείων και παραμείναμε εκεί περιφρουρώντας την παρουσία μας και φωνάζοντας συνθήματα. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση περικυκλώνοντας των χώρο της συγκέντρωσης ώστε να αποτρέψει αλληλέγγυο κόσμο να καταφθάσει και προστατεύοντας με την παρουσία της τούς ελάχιστους χρυσαυγίτες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα γραφεία τους. Από την πρώτη στιγμή και παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, οι αντιφασίστες/τριες έκαναν ξεκάθαρο πως η φασιστομάζωξη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και παραμένοντας έξω από τα γραφεία τους, ματαίωσαν έτσι την προσέλευση περισσότερων μελών τους και τη δημόσια παρουσία του βουλευτή τους στην πόλη. Οι λιγοστοί νεοναζί που βρίσκονταν πάνω στα γραφεία, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν εκ του ασφαλούς τη συγκέντρωση, έλαβαν δυναμική απάντηση από τη μεριά των αντιφασιστών οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν συγκροτημένα μετά από 3 ώρες παρουσίας, με πορεία στο κέντρο της πόλης. Την Τρίτη 02/02 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων, καθιστώντας, μέσα από την επαφή αυτή με κόσμο που εργάζεται και ζει στην περιοχή, σαφές το περιεχόμενο της αντιφασιστικής δράσης της περασμένης βδομάδας.

– Το βράδυ της 28ης Γενάρη ομάδα αντιφασιστών επιτέθηκε σε γκρουπ 15 περίπου Γερμανών φασιστών που είχαν έρθει καλεσμένοι για την «εθνικιστική φιέστα» των Ιμίων των νεοναζί της χρυσής αυγής. Οι γερμανοί φασίστες κυκλοφορούσαν στο Μοναστηράκι στην Αθήνα και εντοπίστηκαν από αντιφασίστες με αποτέλεσμα οι Γερμανοί νεοναζί να δεχτούν επίθεση. Πολλά ήταν τα καθεστωτικά μ.μ.ε που πρότρεξαν να χαρακτηρίσουν τους γερμανούς νεοναζί ως τουρίστες οικογενειάρχες που δέχτηκαν επίθεση από αντιφασίστες. Βέβαια τις επόμενες μέρες οι οικογενειάρχες τουρίστες αποδείχτηκαν ότι τελικά ήταν γερμανοι, μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης, που είχαν προσκληθεί από τους ντόπιους φασίστες της χ.α. Οι γερμανοί νεοναζί δεν παρέλειψαν να φωτογραφηθούν στην Ακρόπολη με φόντο τα εθνικιστικά/φασιστικά τους σύμβολα ενώ τέλεσαν και μνημόσυνο στο νεκροταφείο των γερμανών ναζί στρατιωτών που βρίσκεται στο Διόνυσο Αττικής. Την επόμενη μέρα, στις 29/01, φασιστικά τάγματα της χ.α επιτίθενται σε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Άμεσα συγκροτείται και πραγματοποιείται αντιφασιστική περιπολία στο κέντρο της Αθήνας με συμμετοχή 200 αντιφασιστών/αντιφασιστριών. Ο άμεσος στόχος της ήταν να ματαιωθεί, όπως και έγινε, το πογκρόμ που επιχείρησε να εξαπολύσει η συμμορία των θρασύδειλων ναζί της ΧΑ. Το Σάββατο 30/0,1 ημέρα της πορείας για τα Ίμια, η περιπολία επαναλαμβάνεται και μια ομάδα 200 περίπου συντρόφων/συντροφισσών, φθάνει έξω από το ξενοδοχείο στο σύνταγμα όπου διμοιρίες ΜΑΤ φυλάνε τους εισαγόμενους ναζί που οι ΧΑ είχε προσκαλέσει για την επέτειο, οι οποίο κλείνονται στο ξενοδοχείο μην τολμώντας να ξεμυτίσουν. Την ίδια μέρα και παρά την αστυνομοκρατία και την απαγόρευση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης από τη κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε μια μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 κόσμου

– Στις 08/02 στο Κερατσίνι Αττικής, δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες από τις περιοχές του Πειραιά πραγματοποίησαν αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης σε μετανάστες-πρόσφυγες στη διασταύρωση των λεωφόρων Σχιστού και Γρ. Λαμπράκη. To κράτος φρόντισε εξαρχής να διασφαλίσει τη συγκέντρωση των φασιστών, αφού απαγόρευσε αρχικά με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, στους δεκάδες αντιφασίστες/στριες να συγκεντρωθούν στην πλατεία από τις 8 π.μ. όπου είχε καλεστεί η συγκέντρωση. Στο σημείο της συγκέντρωσης βρίσκονταν αρχικά 5 φασίστες που φυλλάσονταν από τους μπάτσους. Μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκαν γύρω στα 20 άτομα ακόμα, όπου ανάμεσά τους υπήρχαν και βουλευτές της χ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω στις 10 π.μ. στο σημείο είχαν φτάσει 9 κλούβες και πάρα πολλά ΜΑΤ για την προστασία των ναζί, φτιάχνοντας ένα τοίχο ανάμεσα στη συγκέντρωση των χρυσαυγιτών και της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Παρόλη την προστασία και την κοινοβουλετική εκπροσώπηση, η φασιστοσυγκέντρωση δεν κατάφερε παρά να μαζέψει ελάχιστο κόσμο. Φάνηκε επίσης ξεκάθαρα ότι η κεντρική επιλογή των υψηλών κλιμακίων των συγκυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε άψογη συνεργασία με την αστυνομία, ήταν να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της χ.α. και να διασφαλιστεί από την αστυνομία αυτό το γεγονός.

– Στις 10 Φεβρουαρίου αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες προς την εξέγερση του κουρδικού λαού, πραγματοποίησαν παρέμβαση με σπρέι και μπουκάλια μπογιάς στα γραφεία των τουρκικών αερογραμμών στον Άλιμο Αττικής καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους.

– Οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών απειλούν με εκκένωση την κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν.Την την εκκένωση την ονομάζουν «ανακατασκευή» για να δημιουργήσουν γραφεία καθηγητών αλλά και γραφεία φοιτητικών παρατάξεων, με χρήματα από το ΕΣΠΑ και τα ταμεία του πανεπιστημίου. Να σημειωθεί πως στο χώρο της κατάληψης, εκτός από το στεγαστικό εγχείρημα, την θεατρική ομάδα της ΑΣΟΕΕ και το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, φιλοξενείται από τον Σεπτέμβριο του 2015 και η δομή σίτισης μεταναστών και μεταναστριών που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στην πλατεία Βικτωρίας.

– Τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου ο κατειλημμένος Χώρος Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών Ζαΐμη 11 δέχτηκε επίθεση από αγνώστους με 2 μολότοφ, εκ των οποίων η μία έσκασε στην πόρτα της εισόδου και η άλλη στο μπροστά μέρος της αυλής. Λόγω άμεσης αντίδρασης ατόμων που βρίσκονταν στην κατάληψη εκείνη την ώρα, δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, καθώς η φωτιά σβήστηκε εγκαίρως.

-Νωρίς το πρωινό της 16ης Φλεβάρη συνεργείο της ΔΕΗ με αστυνομική συνοδεία κατόπιν εντολής του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. κατέφθασε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός που βρίσκεται στην Αθήνα και έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα. Έσκαψαν το πεζοδρόμιο και έκοψαν την κεντρική παροχή και παραβιάζοντας τις πόρτες αφαίρεσαν κι από μέσα το ρολόι κι έκοψαν τα καλώδια.

– Στις 25 Φλεβάρη 2016 δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο ολικός αρνητής στράτευσης Μιχάλης Τόλης στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί πρόκειται να συνεκδικαστούν οι εφέσεις του που αφορούν στις 2 πρωτόδικες καταδίκες που έχει λάβει: 14-3-2014 Στρατοδικείο Ρουφ και 14-5-2015 Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παύση των αλλεπάλληλων νέων κυρώσεων και διοικητικών προστίμων σε πρόσωπα που έχουν ήδη κηρυχθεί ανυπότακτα, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ:

-Στις 30/01 φασιστικές οργανώσεις στην Αγγλία όπως το Εθνικό Μέτωπο κάλεσαν σε ρατσιστική συγκέντρωση ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στο Ντοβερ όπου και βρίσκεται κέντρο υποδοχής μεταναστών. Να σημειωθεί πως το Ντόβερ αποτελεί δίαυλο από τη Γαλλία και το λιμάνι του Καλαί στη Βρετανία. Αντιφασιστικές, αναρχικές και αριστερές οργανώσεις κάλεσαν επίσης για αντισυγκέντρωση προκειμένου να εμποδίσουν τη πραγματοποιήση της συγκέντρωσης των φασιστών. Περίσσοτεροι από 600 αντιφασίστες/τριες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα με τη μεγάλη πέιοψηφία αυτών να καταφθάνουν με πούλμαν τόσο από το κοντινό Λονδίνο όσο και από ολόκληρη τη Βρετανία. Μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας στελέχωσαν και αυτοί τις γραμμές των αντιφασιστών. Με πούλμαν κατέφθασαν και οι λιγοστοί φασίστες που δεν ξεπερνούσαν τα 150-200 άτομα. Υπεράριθμες ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν τα στραβά μάτια στις προκλήσεις των φασιστών ενώ ταυτοχρονα κυνηγούσαν τους αντιφασίστες. Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ των αντιφασιστών και των φασιστών με τους δεύτερους να μετρούν πολλούς τραυματισμούς, να καταδιώκονται από τους αντιφασίστες και στο τέλος να κρύβονται πίσω από τις γραμμές των μπάτσων. Πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις κυρίως αντιφασιστών. Την ίδια μέρα μια  άλλη φασιστική οργάνωση με όνομα New British Union καλούσε σε ρατσιστική συγκέντρωση σε μια άλλα αγγλική πόλη, στο Μπρίστολ. Αντιφασιστικές και αναρχικές οργανώσεις όπως η Αναρχική Ομοσπονδία του Μπρίστολ και η συλλογικότητα Class War  πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση. Και στη περίπτωση αυτή οι αντιφασίστες κατάφεραν να ματαιώσουν τη φασιστική σύναξη.

Ακoύστε ή/και "κατεβάστε" το τρέχον δελτίο από εδώ

Το δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού μεταδίδεται καθημερινά στις 12.00 το πρωί και στις 20.00 το βράδυ. Επίσης στα πλαίσια της καθημερινής Ζώνης Αντιπληροφόρησης (ανα) μεταδίδεται καθημερινά στις 14.00 το μεσημέρι και το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης της Ε.Σ.Ε Αθηνών που ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ράδιοφράγματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *