Το νέο δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού

banner antipliroforisis1

ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ 87,7 FM
ΖΩΝΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Δελτίο 29/10/15

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ:
* Τη Παρασκευή 09 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο πεζόδρομο της Παπαστράτου στο Αγρίνιο συγκέντρωση αλληλεγγύης και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες και τις μετανάστριες στην Ειδομένη ύστερα από πρωτοβουλία της κατάληψης Apertus. Από νωρίς υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σακούλες και κούτες με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και χρήματα για την μεταφορά των πραγμάτων. Παράλληλα υπήρχε μικροφωνική και μοιραζόταν κείμενα της κατάληψης.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΝΕΑ:
* Στο Ρέθυμνο στις 03/10/15 απο νωρίς το πρωί δεκάδες κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ακινητοποίησαν τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων κοντά στο Σπήλι , που μετέφεραν εξοπλισμό και υλικά για την δημιουργία εργοταξίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή.Τα υπόλοιπα βαρεά οχήματα δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο σημείο και αποκλείστηκαν απο κατοίκους στην περιοχή Τρία Μοναστήρια. Τα φορτηγά  μετα απο αρκετές ώρες παραμονής, πήραν το δρόμο της επιστροφής για το λιμάνι του Ηρακλείου μέσω της εθνικής οδού με συνοδεία κομβόι 30 αυτοκινήτων των κατοικων και αλληλεγγυων μεχρι το λιμάνι. Κατα τη διαρκεια της διαδρομης οι μπατσοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τους κατοίκους από το να ακολουθήσουν τα φορτηγά μέχρι το λιμάνι, και προκλήθηκε σχετική ένταση.

* Η αποφυλάκιση της Εύης Στατήρη, μετά από 19 μέρες απεργίας πείνας, παρά τους απάνθρωπους περιοριστικούς όρους που τελικά της επιβλήθηκαν, δεν παύει να αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη νίκη,  η οποία επιτεύχθηκε χάρις στον αγώνα  της Εύης, που αποφάσισε και πάλεψε για την ελευθερία της βάζοντας ανάχωμα το ίδιο της το σώμα, καθώς και το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα σε συνθήκες και σε μια πολιτική συγκυρία (προεκλογική περίοδος, πολιτική ρευστότητα κ.λ.π. ) που τον καθιστούσαν  πραγματικά απαγορευτικό. Η νικηφόρα ωστόσο έκβαση αυτού του αγώνα, παρά τους βαρύτατους περιοριστικούς όρους που τέθηκαν (απαγόρευση απομάκρυνσης από το σπίτι της σε ακτίνα ενός μόλις χιλιομέτρου(!!!), απαγόρευση συνάντησης και επικοινωνίας με τους άλλους συγκατηγορουμένους της μεταξύ των οποίων το σύζυγό της Γ. Τσάκαλο και την πεθερά της Αθηνά Τσάκαλου κ.α.) απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει κανένας αγώνας, όσο δύσκολος και αν φαίνεται αρχικά,  που να δίνεται με αποφασιστικότητα και τελικά να μην κερδίζεται.. Τις τελευταίες μέρες και στον απόηχο της απεργίας πείνας της Εύης  Στατήρη συνέβη και ένα άλλο εξ ίσου σοβαρό γεγονός, που όμως πέρασε από τους περισσότερους απαρατήρητο μιας και προβλήθηκε από τα ΜΜΕ σαν «ακόμα μια μεγάλη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής». Πρόκειται για τη σύλληψη και προφυλάκιση της Μαρίας Θεοφίλου, μιας μάνας 2 νηπίων (δυο και τεσσάρων χρονών), στην οποία αποδίδουν βαρύτατο κατηγορητήριο, σαν συνένοχη του συντρόφου της και πατέρα των παιδιών της παρά την παντελή ανυπαρξία στοιχείων που να τη συνδέουν με οποιαδήποτε πράξη που βαρύνει το σύντροφό της. Στην πραγματικότητα έχουμε ακόμα μια περίπτωση παράνομης δίωξης συγγενούς, παρά το νόμο Παρασκευόπουλου, που δεν επιτρέπει παρόμοια μεταχείριση σε συγγενικά πρόσωπα. 

* «Πάρ’ το να έχεις να με θυμάσαι». Με αυτή την φράση η Μάγδα Φύσσα και πετώντας ένα μπουκάλι νερό ολοκλήρωσε τη για δεύτερη ημέρα κατάθεση της σε μία εξαιρετική κατάθεση κατηγορίας. Δεν μίλησε σαν μάνα ενός δολοφονημένου νέου μόνον αλλά ως μάνα ενός ήρωα, σαν γνήσια αντιφασίστρια. Στο πρόσωπο του Ρουπακιά και των λοιπών παριστάμενων κατηγορουμένων δεν αναγνώρισε μόνον τον δολοφόνο και τους συμπαραστάτες του, αλλά ξετύλιξε όλο το νήμα της Χρυσής Αυγής από τον μαχαιροβγάλτη Ρουπακιά, τον Λαγό που τον όπλισε μέχρι και τον Μιχαλολιάκο που έδωσε την διαταγή. Στα πρόσωπα όλων αυτών των δολοφόνων αποκάλυψε την μιαρή φύση του φασισμού, της καταβόθρας κάθε δικαιώματος, της καταστροφής κάθε συλλογικότητας και όλη την ανείπωτη απανθρωπιά της Χρυσής Αυγής.

* Στις 26/10 η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας πραγματοποίησε κατάληψη στα κομματικά γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κείμενο της ομάδας Ρουβίκωνα μέσα σε όλα αναφέρει πως "για μια ακόμα φορά, οι πολλοί, οι αδύναμοι, αυτοί που πάντα πληρώνουν, καλούνται να καταβάλουν το τίμημα της εξόδου από την "κρίση" που οι λίγοι κατέχοντες τον πλούτο δημιούργησαν. Από το 2010 ο λαός ζει μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων που κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Οι κρατικές πολιτικές οδηγούν στην ανεργία, σε μισθούς πείνας, στην άγρια φορολόγηση, στη φτωχοποίηση, με σκοπό να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν το κεφάλαιο και θα δημιουργήσουν κέρδη για τις ελίτ, ντόπιες και ξένες. Άλλωστε, αυτές οι πολιτικές παρουσιάζονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες σαν μονόδρομος, σαν κάτι αναγκαίο, σαν καθήκον να κάνουμε θυσίες". Με το πέρας της παρέμβασης οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 19 προσαγωγές οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ:
* Σχετικά με τη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα της Τουρκίας, κείμενο της κατάληψης Apertus αναφέρει πως το Σάββατο 10/10, δύο βόμβες εξεράγησαν, με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, στην καρδιά μαζικής διαδήλωσης στην Άγκυρα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της τουρκικής κρατικής μηχανής στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Απολογισμός της επίθεσης πάνω από 100 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, προερχόμενοι από αγωνιζόμενα κομμάτια της Τουρκικής κοινωνίας. Οι δυο βόμβες που έσπειραν τον θάνατο και τον τρόμο, δεν είχαν στόχο μόνο την εν λόγω συγκέντρωση, αλλά όλη την κοινωνία της Τουρκίας. Η τυφλή αυτή βομβιστική επίθεση, ανεξαρτήτως αν υλοποιήθηκε από το τουρκικό κράτος/παρακράτος ή αποδοθεί ξανά όπως η επίθεση στην πόλη Σουρούκ που κόστισε τη ζωή σε 32 Κούρδους αγωνιστές, στους θρησκομανείς δολοφόνους του ISIS, ενισχύει την επιδίωξη του τούρκικου κράτους και συγκεκριμένα του κόμματος AKP  για μια ομοιογενής τούρκικη κοινωνία, διαποτισμένη από τα εθνικιστικά ιδεολογήματα όπου κάθε φωνή διαμαρτυρίας θα φιμώνεται και κάθε πράξη αντίστασης θα καταστέλλεται.

* Δύο μέρες μετά τα 15α γενέθλια της κατάληψης Αυτοδιαχειριζόμενο Κατειλημμένο Σπίτι στο Σετούμπαλ στη Πορτογαλία οι καταληψίες έλαβαν ειδοποιητήριο σχετικά με την εκκίνηση δικαστικής διαδικασίας από πλευράς των ιδιοκτητών του κτηρίου με στόχο να εκκενώσουν την κατάληψη. Πριν πολλά χρόνια  ο αποθανών ιδιοκτήτης άφησε κληρονομιά διάφορα ακίνητα σε πέντε άτομα του άμεσου συγγενικού του περιβάλλοντος, στους οποίους τώρα κατέβηκε η ιδέα να διεκδικήσουν το χώρο της κατάληψης, αν και έχουν άλλα ακίνητα παρατημένα. Στους καταληψίες δόθηκε μια περίοδος 30 ημερών για να ενεργήσουνε ενάντια σε αυτή τη νομική κίνηση. Το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτώβρη, ως πρώτη απάντηση στα δυσάρεστα νέα περί της απειλής εκκένωσης της κατάληψης στο Σετούμπαλ, κρεμάστηκε πανό αλληλεγγύης στα κάγκελα του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

* Στις 17/10 στην Αγγλία και στη πόλη του Μπρίστολ πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αντιφασιστών και νεοφασιστών. Πιο συγκεκριμένα ακροδεξιά-νεοφασιστική οργάνωση καλούσε σε ρατσιστική και ισλαμοφοβική συγκέντρωση. Η συγκέντρωση των φασιστών αριθμούσε γύρω στα 30 άτομα όλα και όλα ενώ οι αντιφασίστες αριθμούσαν 250-300 περίπου άτομα. Η συγκέντρωση των φασιστών δέχτηκε επίθεση από το αντιφασιστικό μπλοκ με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί και οι φασίστες να φυγαδευτούν. Λίγες ώρες πριν οι φασίστες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σε πάρκο της πόλης αλλά και εκεί βρήκαν απέναντι τους περίπου 80 αντιφασίστες οι οποίοι συγκρούστηκαν μαζί τους. Η αστυνομόα προχώρησε σε συλλήψεις κυρώς από τη μεριά των αντιφασιστών. 

* Διαδήλωση υπέρ των προσφύγων έγινε το Σάββατο 24/10/15 στο Λονδίνο. Δυνάμεις της αγγλικής κρατικής καταστολής είχαν αποκλείσει το St Pancras,  τερματικό σταθμό του Eurostar. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό σε μια προσπάθεια να φτάσουν στις πλατφόρμες του σιδηροδρομικού σταθμού γεγονός που προκάλεσε ένταση αλλά και έντονη χρήση βίας από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης οι ακτιβιστές πέταξαν βόμβες καπνού ενώ 100 περίπου διαδηλωτές έσπασαν εντέλει τον αστυνομικό κλοιό, στην προσπάθεια να φτάσουν στις πλατφόρμες.Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κλόμπς κατά των διαδηλωτών του No Borders ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν και ένα άτομο τραυματίστηκε από τους αστυνομικούς.

* Στις 25/10 στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη πόλη της Κολωνίας, νεοναζί οπαδοί της οργάνωση HOGESA (Χούλιγκανς κατά των Σαλαφιστών), έκαναν ρατσιστική συγκέντρωση, όμως οι αντιφασίστες της πόλης δεν άφησαν να μείνει αναπάντητη η εμφάνιση των ρατσιστών στο δημόσιο χώρο και με αντισυγκέντρωση έδωσαν την δυναμική τους απάντηση. Συγκεκριμένα οι φασίστες συγκέντρωσαν περίπου 600 άτομα ενώ το αντιφασιστικό κίνημα πάνω από 10.000 ανθρώπους. Η αστυνομία με αύρες επιτέθηκε στους αντιφασίστες χωρίς όμως να καταφέρει να τους διασπάσει, ενώ νωρίτερα της επίθεσης οι αντιφασίστες κατάφεραν να χτυπήσουν μέλη της νεοναζισιτκής οργάνωσης.

* Στις 18/10 η 25χρονη Τουρκάλα Dilek Dogan πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι της από αστυνομικούς που εισέβαλαν βίαια ψάχνοντας για υπόπτους τρομοκρατίας στην περιοχή. Όπως καταγγέλουν μέλη της οικογένειάς της δεν υπήρχε κανένας λόγος να δεχτεί η κοπέλα αυτή τη δολοφονική επίθεση, παρά μόνο εξ αιτίας της αυθαιρεσίας των δυνάμεων καταστολής. Όλος ο διαπληκτισμός, μάλιστα, που οδήγησε στη δολοφονία της, κατά τα λεγόμενα της μητέρας της έγινε για ένα ζευγάρι γαλότσες! Αφορμή δηλαδή ήταν η αξίωση της Dilek να βγάλουν οι αστυνομικοί τα εξωτερικά καλύμματα από τις μπότες τους για να μην μεταφέρουν λάσπες μέσα στο σπίτι. Η κοπέλα μεταφερθηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης και νοσηλεύτηκε βαρύτατα τραυματισμένη για μία εβδομάδα. Όμως τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου αυξάνοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων της καταστολής από το βαθύ κράτος της Τουρκίας.

Ακούστε ή/και "κατεβάστε" το τρέχον δελτίο από εδώ

Το δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης του σταθμού μεταδίδεται καθημερινά στις 12.00 το πρωί και στις 20.00 το βράδυ. Επίσης στα πλαίσια της καθημερινής Ζώνης Αντιπληροφόρησης (ανα) μεταδίδεται καθημερινά στις 11. 00 το πρωί και το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης της Ε.Σ.Ε Αθηνών που ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ράδιοφράγματα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *