Love music hate fascism: Για τον Παύλο Φύσσα (από το 1o τεύχος του εντύπου Stand Firm)

Στη παρθενική εμφάνιση της στήλης αυτής αποφασίσαμε
(σαν de_control) να ζητήσουμε από ένα μέλος της τοπικής hip hop
κοινότητας της πόλης μας να μας πει δυο λόγια για τη πολιτική
δολοφονία του εργάτη, rapper και νεολαίου Παύλου Φύσσα.

Στις 17/09/2013, αργά το βράδυ, ομάδα χρυσαυγητών ενεπλάκη σε λεκτικό τσακωμό με παρέα νεαρών, σε καφετέρια στο Κερατσίνι. Καθώς η παρέα έφευγε οι πολυάριθμοι τη στιγμή εκείνη χρυσαυγήτες τους περίμεναν απ’εξω και τους πήραν στο κυνήγι. Ένας από αυτούς, ο Παύλος Φύσσας, έμεινε πίσω ώστε να δώσει στην παρέα του τον χρόνο για να ξεφύγει τον κίνδυνο. Λίγες ώρες αργότερα ,στις 18/9 , ο Παύλος αφήνει την τελευταία του πνοή έπειτα από μαχαιριά που δέχτηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά , μέλος της ΧΑ. Λίγα μέτρα παραπέρα βρισκόταν ομάδα Δ.Ι.Α.Σ, που ατάραχη παρακολουθούσε το συμβάν και ενέργησε μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά , συλλαμβάνοντας τον Ρουπακιά.

Ο Παύλος (γνωστός στην χιπ χοπ κοινότητα ως Killah P) δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό χώρο. Ο ίδιος δήλωνε ελεύθερο μυαλό. Η αντιφασιστική του δράση και οι ακτιβιστικές του ενέργειες όμως ήταν γνωστές στην περιοχή. Μέλος του ‘HIP HOP FOR A REASON’ συμμετείχε σε ενέργειες όπως συναυλίες για την κάλυψη ιατρικών εξόδων συνανθρώπων μας που το είχαν άμεση ανάγκη, βόλτες στους δρόμους του Πειραιά όπου μοιράστηκαν ρούχα και κουβέρτες σε αστέγους κ.α. Ο ίδιος μέσα από τα τραγούδια του εναντιωνόταν σε κάθε μορφή ρατσισμού , φασισμού, εκμετάλλευσης και φρόντιζε αυτό το μήνυμα να είναι ηχηρό.

Η δολοφονία του δεν ήταν ένα μεμονωμένο και τυχαίο συμβάν αλλά ένα γεγονός κρατικά σχεδιασμένο και παρακρατικά εκτελεσμένο.

Γιώργος Τ.

Ακολουθεί αφίσα και μέρος κειμένου από hip hop
(και μη) συλλογικότητες, σχήματα, μπάντες κ.α

Όσο για το hip-hop, δε θα βλάψει το φασισμό με συνεντεύξεις τύπου που ενστερνίζονται τη θεωρία των δύο άκρων. Χρειάζεται αιχμηρός αντισυστημικός λόγος. Άνθρωποι που τιμούν αυτά που λένε δρώντας καθημερινά ενάντια στο υπάρχον.Όχι καλλιτεχνάκια,  “αφηρημένες” φύσεις ή καμμένοι τυπάδες. Το hip-hop περα από τέχνη είναι τρόπος ζωής. Στο δρόμο, εκεί όπου ξεκίνησε. Ακόμα κι αν όσοι μας τα μάθανε “σοβαρεύτηκαν” και νοικοκυρευτήκανε, παραμένουμε στις ίδιες πλατείες και θα τις υπερασπιστούμε. Οι υπόλοιποι ας δώσουν “φως” απ’ το σπίτι τους. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι το φως τους προέρχεται απ’ την τηλεόραση. ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

Από το 1ο τεύχος του Αγρινιώτικου εντύπου δρόμου Stand Firm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *