Από την Ζώνη Αντιπληροφόρησης…

 

Από το Δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης της Ραδιουργίας σχετικά με τα γεγονότα στις 6 Δεκέμβρη 2010 στο Αγρίνιο

  

Την 6 Δεκέμβρη πραγματοποιείται μαθητική πορεία που κατευθύνεται στην Α.Δ. Ακαρνανίας. Εκεί οι μαθητές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία και οι επικεφαλείς των ματ βρίζοντας και προκαλώντας 15χρονα παιδιά τους έδειχναν το δρόμο της αποχώρησης. Όπως ήταν φυσικό κάποιοι μαθητές στις βρισιές και τα αντριλίκια απάντησαν με πέτρες και πλαστικά μπουκάλια. Ακολουθούν συγκρούσεις με τα ματ σε τρία διαδοχικά σημεία περιμετρικά του ατ. Ο απολογισμός είναι ένας μπάτσος σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο και 5 μαθητές μελανιασμένοι στο κεφάλι και το σώμα, συλληφθέντες.

 

 

Μετά από αυτό τα μπλοκ των μαθητών ανασυντάσσονται και κατευθύνονται στο δημαρχείο της πόλης, όπου και το καταλαμβάνουν. Εδώ αξίζει να σημειωθεί η αδιαφορία του κύριου Μοσχολιού για τα περιστατικά και η άρνηση του να αποχωρήσει από το γραφείο του. Τότε οι μαθητές τον κλειδώνουν μέσα και καταλαμβάνουν το χώρο. Αργότερα ο δήμαρχος αποχωρεί και διαβεβαιώνει τους μαθητές ότι πάει στο τμήμα προκειμένου να φέρει πίσω τους συλληφθέντες, πράγμα που έκανε, βάζοντας τους όμως πρώτα να υπογράψουν έγγραφο που δήλωνε τη σύλληψή τους για την παράβαση κάποιων άρθρων του ποινικού κώδικα που οι μαθητές και οι δικηγόροι αγνοούσαν. Πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στον εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις όποια στιγμή αυτό κριθεί εφικτό, εγκλωβίζοντας έτσι τους συλληφθέντες μαθητές σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας και εκβιάζοντας την εκτόνωση των δράσεων αλληλεγγύης, με πρώτο στόχο τη λήξη της κατάληψης του δημαρχείου.

 

 

Όμως ο κόσμος του Αγρινίου αψηφώντας την τρομοκρατία των προηγούμενων ημερών και τους υπερ-μπάτσους της αντιτρομοκρατικής, κατέκλεισε το χώρο του δημαρχείου. Όλα τα καλέσματα σε κινητοποιήσεις μεταφέρονται στην κατάληψη δημαρχείου, ο φοιτητικός σύλλογος, οργανώσεις της αριστεράς, γονείς, αναρχικοί-αντιεξουσιαστές και αλληλέγγυοι αποκτούν κοινό σημείο συνάντησης το δημαρχείο και κοινό σημείο αναφοράς τη σκλήρυνση της στάσης της αστυνομίας του Αγρινίου όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα τα πρωινά περιστατικά. Απαιτώντας να μη διωχθούν οι μαθητές.

 

 

Στη συνέλευση που πραγματοποιείται στο κατειλημμένο δημαρχείο από 100 περίπου μαθητές και αλληλέγγυους παίρνεται η απόφαση για πορεία εκείνη την ώρα στο κέντρο, δια βοής, όταν σύσσωμο το σώμα της συνέλευσης άρχιζε να φωνάζει ¨μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι¨. ενώ οι μαθητές μένουν στο χώρο γράφοντας κείμενο-καταγγελία για τα περιστατικά το πρωί έξω από το ατ, 150 περίπου αλληλέγγυοι πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους της πόλης με κεντρικό πανό ¨η φλόγα της εξέγερσης καίει μέσα μας. Αντίσταση-αυτοοργάνωση-αλληλεγγύη¨.

 

Στη λήξη της πορείας μπροστά από το κατειλημμένο δημαρχείο μικρή ομάδα από το σώμα της πορείας επιδίδεται σε ανούσιες φθορές σε βιτρίνες τραπεζών. Αναστάτωση χωρίς λόγο και ενώ είχε προγραμματιστεί συνέλευση μετά το τέλος της πορείας. Τελικά πολύς κόσμος που στήριζε την κατάληψη αποχώρησε μην μπορώντας να συνηγορήσει σε μια άσκοπη, εκείνη την ώρα και σε εκείνο τον τόπο ανούσια και καταχρηστική βία. Τα επεισόδια μπροστά στην κατάληψη του δημαρχείου λειτούργησαν κατασταλτικά για το εγχείρημα της κατάληψης, προβοκάροντας τη δράση των μαθητών και των αλληλέγγυων.

 

Τίποτα δεν τέλειωσε – ραντεβού στους δρόμους

One thought on “Από την Ζώνη Αντιπληροφόρησης…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *